Διαμαντής Καρασούλας: Εκτός ΕΣΠΑ η Ηλεία;;; Πάλι έκαναν το θαύμα τους οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι!

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Εκτός ΕΣΠΑ η Ηλεία;;; Πάλι έκαναν το θαύμα τους οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι!


Από την απουσία των πέντε εκ των επτά δημάρχων της Ηλείας (και των βουλευτών που είχαν προσκληθεί), την διάθεση αυτοκριτικής όσων συμμετείχαν και την συνολική αμφισβήτηση της πολιτικής που ακολουθείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις κατανομές ακόμα και των Περιφερειακών Προγραμμάτων, χαρακτηρίστηκε η χθεσινή πρώτη, πλατειά συνεδρίαση που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Καφύρας, με αφορμή το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της περιόδου 2014- 20020 , το οποίο πρέπει να εξειδικευτεί εντός του 2013. Αυτό μάλιστα πρέπει να γίνει  υπό το άγχος της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης για τους αυτοδιοικητικούς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος. 

Ο κ.  Καφύρας εισηγούμενος το θέμα, είπε ότι είναι αναγκαία μια πρώτη ενημέρωση, για την  καλύτερη συμμετοχή, παρουσία και  πρόταση της Ηλείας, στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί  την ερχόμενη εβδομάδα  στην Πάτρα.

Χρονοδιαγράμματα και ποσά
Τα σχέδια των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων  θα τεθούν για πρώτη άτυπη διαβούλευση με την Ε.Ε. τέλη Ιουνίου - μέσα Ιουλίου 2013. Η υποβολή Σχεδίων Επιχειρησιακών Συμβάσεων  στην ΕΕ θα γίνει στο διάστημα  «Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2013» και επίσημη υποβολή Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στην Ε.Ε στο τέλος του 2013.

Σύμφωνα με το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο, στις λιγότερο αναπτυγμένες Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων είναι  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται στα 6, 31 δις ευρώ, όπως είπε ο κ. Καφύρας ( από τα 16, 5 δις συνολικά).

Οι κατευθύνσεις
Οι  κατευθύνσεις της νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής – και οι κύριοι άξονες είναι : Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας

Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού - ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση.
Προστασία του περιβάλλοντος - μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον
Ανάπτυξη - εκσυγχρονισμός - συμπλήρωση υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Βελτίωση της θεσμικής επάρκειας και της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης
Σημείωσε δε  ότι τα Περιφερειακά Προγράμματα για τη νέα προγραμματική περίοδο θα είναι 13 , όσα δηλαδή και οι Περιφέρειες και όχι 7, όπως με το τρέχον ΕΣΠΑ».

Για το νομό μας
Στην συνέχεια ο κ. Καφύρας έκανε λόγο για  τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας , αλλά και επίσης τις  αδυναμίες και εσωτερικές ανισότητες και αποκλίσεις. Η κατανομή ανά Νομό για το   Γ’ και το Δ΄ ΚΠΣ  ήταν εις βάρος του Ν.   Ηλείας  , είπε. « Ο νομός μας  υπέστη μια τεράστια καταστροφή με τις πυρκαγιές του 2007 και τον σεισμό του 2008, θέμα που ενέτεινε την αναπτυξιακή και οικονομική της απόκλιση από το σύνολο της Ελλάδας και δεν υπήρξε καμία ουσιαστική συγκροτημένη βοήθεια, για ανασυγκρότηση και αναγέννηση.

Παρέθεσε στοιχεία σημαντικά , που αποδεικνύουν  την ανισότητα και τις αποκλίσεις από τους άλλους  νομούς και τόνισε: «Δεν μπορούν παρά να ληφθούν  σοβαρά υπόψη στην σύνταξη του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να καλυφθούν  ελλείμματα του παρελθόντος. Οι προσπάθειες για την μελλοντική ανάπτυξη της Ηλείας πρέπει να επικεντρωθούν σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η γεωργία και  η ενέργεια».

Συνέχισε  δε ως εξής: «Για να μπορεί η Ηλεία να κινηθεί σε αναπτυξιακή τροχιά  πρέπει :
Να χρηματοδοτηθούν  οι απαραίτητες υποδομές : Η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού,   η οριζόντια διασύνδεση της Πελοποννήσου με την ολοκλήρωση του έργου «Ολυμπία – Βυτίνα – Τρίπολη», το λιμάνι του Κατακόλου, η λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου στην Ανδραβίδα και η επαναλειτουργία  του σιδηροδρόμου στην Ηλεία. Χαρακτήρισε κλειδί για την ισόρροπη ανάπτυξη τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και στο θέμα της ενέργειας , τόνισε ότι η αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Νομό μας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποβεί σε βάρος της γενικότερης ανάπτυξης, αλλά  σε συνδυασμό με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση  και  αντισταθμιστικά οφέλη».

Αυτοκριτική και απογοήτευση στις τοποθετήσεις

Στους  χαμηλούς δείκτες απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ηλιδας Γιάννης Λυμπέρης και τον αγώνα δρόμου που γίνεται όσο προχωρά προς την ολοκλήρωσή του. Έφερε δε  ως παράδειγμα το «leader» το οποίο ουδείς αξιοποίησε και ζήτησε να γίνουν ειδικές συναντήσεις των αυτοδιοικητικών με το Επιμελητήριο ενόψει του νέου πλαισίου στήριξης.

Με αυτοκριτική διάθεση εμφανίστηκε  και ο  Δήμαρχος  Πύργου Μάκης  Παρασκευόπουλος,  ο όποιος αναφέρθηκε στις ευθύνες των αυτοδιοικητικών, στο στρατηγικό στόχο που πρέπει να έχουμε ως νομός , την αξιοποίηση των πόρων του, το χωροταξικό και την ολοκλήρωση της Ολύμπιας οδού ( το Α και το Ω όπως είπε )  γιατί διαφορετικά και το νέο πρόγραμμα, θα έχει την τύχη του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Γραπτό απολογισμό ζήτησε σε έντονο μάλιστα ύφος, για το τι επιτεύχθηκε με το ΕΣΠΑ ( μόνο το 2% πήραμε, είπε ) ο κ. Πλατανιάς, καθώς και  σχέδιο  και για το τι θα διεκδικήσουμε.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Β. Κανελλόπουλος, κατέθεσε προτάσεις –στόχους, για τη νέα προγραμματική περίοδο, όπως οι συνδυασμένες μεταφορές, το φυσικό αέριο, οι  υδάτινοι  πόροι και τα απορρίμματα ( αγροτικά και κτηνοτροφικά ).

Επίσης η  κομποστοποίηση μετά το εργοστάσιο επεξεργασίας, η  ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών του νομού και η σχολή δια βίου μάθησης με κατεύθυνση τους υδρογονάνθαρακες. Τέλος αναφέρθηκε στην Ολύμπια Οδό και τις δυναμικές κινητοποιήσεις που επιβάλλονται για την ολοκλήρωσή της με αποκλεισμό όλου του νομού.

Ο πρόεδρος των Εργοληπτών Ν. Διάκος, διέλυσε όλους τους «μύθους» περί ανάπτυξης και επενδύσεων αναφερόμενος με παραδείγματα στην τακτική του τραπεζικού συστήματος, και το ισχύον  νομοθετικό πλαίσιο.
Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης  Γ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε σε ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που πρέπει να σχεδιαστεί για την Ηλεία, ενώ καυτηρίασε την απουσία πέντε δημάρχων από τους επτά του νομού.
Να δουν όλοι με σοβαρότητα το S.O.S που έχει εκπέμψει η Ε Ε για τους τσιγγάνους ζήτησε ο κ. Γ. Χαλιλόπουλος

Κανένα σοβαρό αναπτυξιακό έργο δεν έχει γίνει στο νομό από εποχής του φράγματος Πηνειού, είπε το  μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφέρθηκε στους στόχους του ΕΒΕ Ηλείας για την ανάπτυξη με εξωστρέφεια και ιδιαίτερη μνεία έκανε για τις επιπτώσεις της οδικής απομόνωσης του νομού, στις εξαγωγές, την ώρα που η Ηλεία είναι ο βασικός τροφοδότης – νομός.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μιχαλόπουλος, στην τοποθέτηση του είπε ότι η λέξη ανάπτυξη είναι η πιο πολυχρησιμοποιημένη, αλλά ταυτόχρονα  είναι έννοια απροσδιόριστη, γιατί διαφέρει  το πώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας. Είναι όμως και μετρήσιμη η ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Μιχαλόπουλος, για να καταλήξει ότι 300 καθηγητές Πανεπιστημίων στις μελέτες τους μετά τις πυρκαγιές του 2007, εκτίμησαν την ζημιά στην αγροτική παραγωγή και μόνον, στα 305 εκατομμύρια, από τα οποία διατέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια  68 στην Ηλεία , και κανείς δεν αναφέρεται πια σ’ αυτά.

Αναφέρθηκε επίσης στην ένταξη νέων στα προγράμματα των Νέων Αγροτών από το 2005, και την απένταξη σήμερα 5000 εξ αυτών που καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν, στην έγκριση μόλις 1500 επενδυτικών προγραμμάτων από τα 15χιλ που υποβλήθηκαν  κ.α Και αναρωτήθηκε αν όντως υπάρχει διάθεση να μιλήσουν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων και να βρουν μια κοινή γλώσσα, να διεκδικήσουν μακριά από μικροπολιτικές…

Για «απάτη σε βαθμό κακουργήματος», έκανε λόγω ο κ. Ευγένιος Μπαλκάμος, αναφερόμενος στο μόλις 19,7% των κονδυλίων του Γ και Δ  Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης που διατέθηκαν στην Ηλεία και αναρωτήθηκε τι περιμένουμε σήμερα από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, όταν η Ηλεία έχει απολέσει το 50% της δυναμικής της σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης. Όταν τα 200 εκατ ευρώ που μας αντιστοιχούν δεν αρκούν ούτε για την κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών – Πύργου ή της ολοκλήρωσης του τμήματος «Πατρών - Πύργου» της Ολύμπιας Οδού.

ΠΗΓΗ: ΗΛΕΙΑ-LIVE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου