Διαμαντής Καρασούλας: Διαμαρτυρία του Αρχιεπισκόπου για την υποβάθμιση της γιορτής των Τριών Ιεραρχών

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Διαμαρτυρία του Αρχιεπισκόπου για την υποβάθμιση της γιορτής των Τριών Ιεραρχών


Διαμαρτυρία του Αρχιεπισκόπου για την υποβάθμιση της γιορτής των Τριών ΙεραρχώνΕπιστολή στους διευθυντές των σχολείων έστειλε ο Υπουργός Παιδείας με την οποία τους ανακοινώνει ότι η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι απλή αργία με δυνατότητα να εκκλησιαστούν τα παιδιά ή να συμμετέχουν σε εορταστικές εκδηλώσεις.

Η υποβάθμιση του εορτασμού προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Ελληνικής Εκκλησίας, η οποία εκφράστηκε άμεσα με επιστολή που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Ο Μακαριώτατος τονίζει πως αισθάνθηκε έντονη πικρία από την απόφαση να υποβαθμιστεί η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, που είναι προστάτες της παιδείας μας, και πως υπάρχει ο κίνδυνος σε λίγα χρόνια τα παιδιά να μην γνωρίζουν για ποιο λόγο έχουν αργία την 30η Ιανουαρίου.
Μάλιστα, αναφέρει στον Υπουργό ότι αν δεν αλλάξει την απόφασή του, θα ήταν προτιμότερο να μην καθιερωθεί ούτε σαν αργία η συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ποιοι είναι οι τρεις Ιεράρχες
Πρόκειται για επιφανείς αγίους και θεολόγους της  χριστιανικής θρησκείας. Είναι ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός και ο Χρυσόστομος. Αναδείχθηκαν σε πατέρες της εκκλησίας, αφού διακρίθηκαν για τη σοφία και τη δράση τους.
Η καθιέρωση της εορτής χρονολογείται από το 1841 στο Εθνικό - Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά καθιερώνεται αρκετά χρόνια αργότερα, το 1911. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου