Διαμαντής Καρασούλας: 27 Δεκεμβρίου 537: «Νενίκηκά σε, Σολομών!»

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

27 Δεκεμβρίου 537: «Νενίκηκά σε, Σολομών!»

Φωτογραφία: Σαν σήμερα, στις 27 Δεκεμβρίου 537, ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, μαζί με τον Πατριάρχη Μηνά, εγκαινίασε με μεγάλη λαμπρότητα την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ιουστινιανός, αντικρίζοντας τον μεγαλοπρεπή Ναό, αναφώνησε την ιστορική φράση: «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!» εννοώντας ότι η Αγία Σοφία ξεπερνούσε σε κάλλος και μεγαλοπρέπεια το Ναό του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ.
Αυτό το παγκόσμιο αριστούργημα, τον πιο μεγαλοπρεπή Ναό της Ορθοδοξίας, οι βάρβαροι Τούρκοι βεβύλωσαν και έφθειραν, ενώ τώρα θέλουν να τον κάνουν Τζαμί την ώρα που εμείς τους χτίζουμε Τέμενος στην Αθήνα...Σαν σήμερα, στις 27 Δεκεμβρίου 537, ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, μαζί με τον Πατριάρχη Μηνά, εγκαινίασε με μεγάλη λαμπρότητα την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ιουστινιανός, αντικρίζοντας τον μεγαλοπρεπή Ναό, αναφώνησε την ιστορική φράση: «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!» εννοώντας ότι η Αγία Σοφία ξεπερνούσε σε κάλλος και μεγαλοπρέπεια το Ναό του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ.


Αυτό το παγκόσμιο αριστούργημα, τον πιο μεγαλοπρεπή Ναό της Ορθοδοξίας, οι βάρβαροι Τούρκοι βεβύλωσαν και έφθειραν, ενώ τώρα θέλουν να τον κάνουν Τζαμί την ώρα που εμείς τους χτίζουμε Τέμενος στην Αθήνα...









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου