Διαμαντής Καρασούλας: Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι κατασχέσεις

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι κατασχέσεις

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι κατασχέσειςΜορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει πλέον οι κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, ενοικίων, πληρωμών προμηθευτών ακόμη και στο ταμείο των επιχειρήσεων.
Στοιχεία δείχνουν πως από τις αρχές του έτους περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι είδαν τη σκληρή όψη της εφορίας που χρησιμοποίησε το πιο αποτελεσματικό όπλο για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών: τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων χωρίς καμία προειδοποίηση. Από τις 100.000 κατασχέσεις, περισσότερες από 35.000 αφορούν σε
τραπεζικές καταθέσεις ενώ οι υπόλοιπες σε κατασχέσεις ενοικίων, μισθών, από το ταμείο των επιχειρήσεων, από προμηθευτές.

Ειδικότερα, η εφορία έχει ήδη βάλει «χέρι» σε περισσότερους από 35.000 τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ τις τελευταίες ημέρες οι τράπεζες δέχονται βροχή κατασχετηρίων από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών. 
Σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των τραπεζών, το τελευταίο δεκαήμερο οι τράπεζες καλούνται να εκτελέσουν περίπου 15.000 κατασχετήρια ημερησίως. Η καταιγίδα των κατασχετηρίων αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα αφού έχουν πλέον ενεργοποιηθεί οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις.


Το «οπλοστάσιο» της εφορίας για την είσπραξη των οφειλών ενισχύεται ακόμη περισσότερο με το μέτρο των προληπτικών κατασχέσεων, το οποίο θα εφαρμόζεται και για οφειλές φόρων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και συγκεκριμένα όταν υπάρχει υποψία ότι ο φορολογούμενος μπορεί να αφήσει απλήρωτα τα χρέη του στο Δημόσιο ο έφορος θα προχωρά σε προληπτική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Ουσιαστικά η εφορία αποκτά το δικαίωμα να προχωρά σε κατασχέσεις-εξπρές για όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις απαιτήσεις των φορολογουμένων σε χέρια τρίτων για φόρους και λοιπά δημόσια έσοδα, των οποίων οι προθεσμίες καταβολής δεν έχουν καν λήξει.

 Η συντηρητική κατάσχεση θα μετατρέπεται αυτόματα σε αναγκαστική από τη στιγμή που θα λήξει η προθεσμία καταβολής της οφειλής για την οποία επιβλήθηκε.
Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, σε αντιδιαστολή με τις κατασχέσεις ακινήτων, θεωρούνται οι πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές, καθώς φέρνουν «ζεστό» χρήμα στο ταμείο της εφορίας. Από την αρχή του έτους τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί από ληξιπρόθεσμες οφειλές φθάνουν συνολικά τα 2,5 δισ. ευρώ ενώ τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη αγγίζουν τα 63 δισ. ευρώ. 


Εφημερίδα Πρώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου