Διαμαντής Καρασούλας: Δεν τα λέμε εμείς, τα λένε οι δικοί τους: "Ανέξοδες υποσχέσεις Χρυσοχοίδη στην Ηλεία για την Ολυμπία Οδό"

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Δεν τα λέμε εμείς, τα λένε οι δικοί τους: "Ανέξοδες υποσχέσεις Χρυσοχοίδη στην Ηλεία για την Ολυμπία Οδό"


Ο Νίκος Μιχαλόπουλος παραδέχεται τα παραμύθια Χρυσοχοίδη για ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα της Ηλείας...
"Υπαναχώρηση της Π.Δ.Ε από την αρχική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο λαός της Ηλείας νοιώθει πικρία- οργή – θυμό – απογοήτευση και αγανάκτηση τόσο από τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις και τις ανέξοδες υποσχέσεις της πολιτείας αλλά και  για το πώς οι θεσμικοί του εκπρόσωποι είτε σε τοπικό είτε και σε
Περιφερειακό επίπεδο χειρίστηκαν η χειρίζονται τα θέματα που έχουν να κάνουν με την Αναπτυξιακή προοπτική του Νομού μας.
Είναι πολύ νωρίς για να ξεχάσει κανείς  τόσο εύκολα κυρίως μετά τις φωτιές του 2007 τα Σχέδια, τις παρεμβάσεις, τις συσκέψεις , τις επισκέψεις, τις συναντήσεις σε Υπουργικά Γραφεία, τις  συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων κλπ στο όνομα της  Ανασυγκρότησης του  νομού.
Είναι πολύ νωρίς για να ξεχάσει κανείς  τόσο εύκολά τις πολιτικές δεσμεύσεις, τις εγγυήσεις και τα χρονοδιαγράμματα Πρωθυπουργών (ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ), Υπουργών, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και  λοιπών φορέων για την πραγματοποίηση μεγάλων έργων στην Ηλεία όπως Αεροδρόμιο- Λιμάνια- Οδικοί άξονες – Πανεπιστημιακές Σχολές – Σιδηρόδρομος  - Ανασυγκρότηση του Πρωτογενή Τομέα – Αρδευτικά δίκτυα – Νοσοκομείο κλπ.
Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Η ανασυγκρότηση της Ηλείας αποτελεί πλέον παρελθόν. Δυστυχώς ακόμα και τώρα εξακολουθεί η Ηλεία να υφίσταται τη διαφορετική μεταχείριση τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Το μόνο κέρδος που έχουμε είναι  η συμπόνια και η  κατανόηση τους που απλόχερα μας χαρίζουν. 
Όμως, όπως τότε έτσι και τώρα με αφορμή την επανεκκίνηση της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων σε όλη τη χώρα ΠΛΗΝ ΗΛΕΙΑΣ ήρθε ως «θείο δώρο» θα έλεγα και λόγω των ημερών η δήλωση – υπόσχεση – δέσμευση του Χρυσοχοϊδη  για την εκτέλεση του τμήματος της Ολυμπίας οδού Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα στα επόμενα χρόνια σε δόσεις  και μάλιστα θαλεγα και  σε «άτοκες δόσεις». (Κόρινθος –Πάτρα, Πάτρα –Πύργος, Πύργος –Καλό Νερό, Καλό Νερό-Τσακώνα)
 Και μόνο το γεγονός ότι ξεκινάνε τα μεγάλα έργα σε όλη τη Ελλάδα – εκτός της Ηλείας αλλά και το γεγονός ότι η Ηλείας για μια ακόμη φορά έχει διαφορετική μεταχείριση από την πλευρά της πολιτείας, θεωρώ ότι στην πρώτη συνάντηση με τον Χρυσοχοϊδη οι συμμετέχοντες έπρεπε να εκφράσουν ομόφωνα την δυσαρέσκειά τους και να μην του δοθεί καμία πίστωση χρόνου.
Βέβαια το να δηλώνει κανείς ικανοποιημένος για την μέχρι τώρα συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι στην Ηλεία δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό.
 Εξαρτάται που αλλά και μέχρι που  έχει βάλει κανείς το πήχη των διεκδικήσεων.
Δεν θα σχολιάσω τη θέση των Κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων, όμως δεν μπορώ να μη σχολιάσω τη θέση της Π.Δ.Ε  και συγκεκριμένα του Περιφερειάρχη θυμίζοντας τις αρχικές δηλώσεις του. 
Έλεγε τότε: «……… θέλω να επαναλάβω σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε την παραμικρή έκπτωση στο φυσικό και τεχνικό αντικείμενο της Ολύμπιας οδού. Αυτή είναι η πολιτική θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.»
Και επίσης μετά τη γνωστή κυβερνητική φιέστα Σαμαρά – Βενιζέλου στις 25-4-2013 στην Κόρινθο δηλώνει ο κος Περιφερειάρχης. «….. χαιρετίζουμε το γεγονός της επανεκκίνησης των εργασιών στο Δρόμο Κόρινθο – Πάτρα (εξάλλου δεν είχε και λόγο να μην το χαιρετήσει) όμως υπενθυμίζω ότι το έργο της Ολυμπίας οδού θα πρέπει να γίνει στο σύνολό του».
Και βέβαια λίγο πριν ψηφισθούν οι συμβάσεις των έργων από τη Βουλή των Ελλήνων  ξανασυζητήσαμε το θέμα  τουλάχιστον για τρεις ώρες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου στις 4 Δεκεμβρίου και «καταφέραμε» να πάρουμε την ίδια απόφαση που είχαμε πάρει δυο η τρεις φορές είτε σε προηγούμενα Περιφερειακά Συμβούλια είτε στη σύσκεψη κορυφής στην Αρχ. Ολυμπία.
 Η μόνη διαφορά είναι ότι πριν το Συμβούλιο δόθηκε η δυνατότητα στον κ. Περιφερειάρχη να κάνει μια «σκληρή παρέμβαση» στην Επιτροπή Παραγωγής και  Εμπορίου στη ΒΟΥΛΗ  παίρνοντας ουσιαστικά το έργο πάνω του και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε.  Αυτό εξάλλου προκύπτει και από τα πρακτικά αυτής της συνεδρίασης.
Βέβαια αν είχαμε μάθει ως Περιφερειακοί Σύμβουλοι να λειτουργούμε και να διεκδικούμε συλλογικά και με περιφερειακή συνείδηση εκτιμώ  ότι και μια ανεξαρτητοποίηση όλων των  Περιφερειακών Συμβούλων της Ηλείας αλλά και άλλων συναδέλφων που δεν βλέπουν κοντόφθαλμα και πιστεύουν ότι η  ανάπτυξη της Πάτρας εξαρτάται και από την Ηλεία και από τη Μεσσηνία και το αντίθετο, ίσως να είχε φέρει καλύτερο αποτέλεσμα.
Μέχρι όμως την κατασκευή του έργου  Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, ας μείνουμε με την υπόσχεση του Υπουργού. Ποιος ξέρει. Τούτη τη φορά μπορεί να είναι  ένα θετικό βήμα (όχι άλμα) προς την ανάπτυξη της Ηλείας.
Χρειάζεται όμως προσοχή και εγρήγορση λόγω των επερχομένων Αυτοδιοικητικών εκλογών να μην ξαναζήσουμε την ίδια φιέστα του Απρίλη του 2013 αυτή τη φορά όμως όχι  στη Κόρινθο αλλά κάπου μεταξύ Πάτρας –Πύργου.
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου