Διαμαντής Καρασούλας: Η κυβέρνηση τιμωρεί τους νοικοκύρηδες

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Η κυβέρνηση τιμωρεί τους νοικοκύρηδες


γράφει ο Διαμαντής Καρασούλας
Ο κακός Στουρνάρας μπορεί να έφυγε ωστόσο η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν άλλαξε όπως θα περίμεναν πολλοί, γιατί πολύ απλά δεν σχεδιάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Η ίδια αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική από το 2010 χωρίς καμία αλλαγή έστω κι αν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδος, ομολογούν ότι η "συνταγή" αυτή είναι λανθασμένη. Εξοντωτική φορολόγηση των πάντων, κάθετη μείωση μισθών και συντάξεων και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στους "κολλητούς". Τίποτε άλλο.

Η φορολογική επίθεση που δέχονται οι Έλληνες τα τελευταία 4 χρόνια είναι εγκληματική και έξω από κάθε λογική. Αφού πρώτα μείωσαν κάθετα το εισόδημα όλων των πολιτών, μείωσαν μισθούς και συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νέκρωσαν την αγορά και έκλεισαν τις μισές επιχειρήσεις, αφού έστειλαν στην ανεργία ενάμισι εκατομμύριο κόσμο, τώρα ζητούν από όλους αυτούς τους ανθρώπους να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για την κινητή και ακίνητη ιδιοκτησία που απέκτησαν μέχρι σήμερα η οποία πλέον έχει χάσει κατά πολύ την αξία της και το κυριότερο, δεν αποφέρει κέρδος στον ιδιοκτήτη.
Με ποια λογική φορολογείται άγρια ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο, ένα αγροτεμάχιο που δεν καλλιεργείται; Αποφέρουν κέρδος αυτά στον ιδιοκτήτη ή μόνο έξοδα για την συντήρησή τους;  Μετά την αύξηση των κύριων φόρων, τους έκτακτους φόρους και τα χαράτσια τώρα ήρθε η χαριστική βολή του ΕΝΦΙΑ. Η νέα αυτή φορολογική λαίλαπα χτύπησε κυρίως: 

- Ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων: Έως σήμερα πλήρωναν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας αν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ, ενώ τώρα κάθε εντός σχεδίου έκταση που διαθέτουν προκαλεί αυτόνομα σημαντική φορολογική επιβάρυνση.
- Ιδιοκτήτες οικοπέδων με κτίσματα τα οποία δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης: Μέχρι πρότινος πλήρωναν χαράτσι μέσω της ΔΕΗ για το κτίσμα εφόσον ηλεκτροδοτούνταν και ΦΑΠ μόνο αν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ. Τώρα προκύπτει διπλή επιβάρυνση διότι ο φόρος επιβάλλεται τόσο στο κτίσμα όσο και στο υπόλοιπο του οικοπέδου.
- Ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων: Μέχρι τώρα απαλλάσσονταν πλήρως από το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και πλήρωναν φόρο για τα συγκεκριμένα ακίνητα περιουσίας τους ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ. Με τον ΕΝΦΙΑ υφίστανται σημαντική φορολογική επιβάρυνση, παρότι τα ακίνητά τους δεν τους αποφέρουν έσοδα ούτε χρησιμοποιούνται.
- Ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων: Οι εκτός σχεδίου εκτάσεις φορολογούνται για πρώτη φορά με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ μέχρι πρότινος απαλλάσσονταν από φόρο ακινήτων.

Η κυβέρνηση τιμωρεί τους νοικοκύρηδες. Εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια δεν
έφαγαν τα λεφτά τους στη Μύκονο και τα μπουζούκια αλλά επένδυσαν στα ακίνητα, αγόρασαν ένα σπίτι, ένα οικόπεδο, ένα χωράφι. Αυτοί τώρα αντιμετωπίζονται ως κλέφτες, ως εγκληματίες και πρέπει να τιμωρηθούν φορολογικά. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι με αυτή την πολιτική της ποινικοποίησης της ιδιοκτησίας πολλοί Έλληνες θα χάσουν τα σπίτια τους.
Πρόκειται για μια πολιτική παράλογη και βάρβαρη που ούτε στην κομμουνιστική Ρωσία δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Εδώ οι Έλληνες ανέχονται σιωπηλά τα απανωτά φορολογικά χαστούκια των "σωτήρων" κι ας μην έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους. Μέχρι πότε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου