Διαμαντής Καρασούλας: "Σαρώνει " ο καρκίνος του πνεύμονα στην Ηλεία!

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

"Σαρώνει " ο καρκίνος του πνεύμονα στην Ηλεία!


Νατάσσα Τραγουστή

" Ο καρκίνος του πνεύμονα στο νομό Ηλείας είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος με θανατηφόρα αποτελέσματα και με μεγάλη διαφορά από τους άλλους!
Αιτία; Το κάπνισμα. Για αυτό κρούω τον κώδωνα στην Πολιτεία να μην παίρνει μόνο κατασταλτικά μέτρα, αλλά να δρα προληπτικά. Στο εξωτερικό ενημερώνουν τα παιδιά στα σχολεία.
Να κάνουμε το ίδιο και στην Ελλάδα". Ο πνευμονολόγος Νίκος Χαροκόπος Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Πύργου είναι κατηγορηματικός για το κάπνισμα και τον καρκίνο του πνεύμονα. Έχοντας κάνει μια εμπεριστατωμένη έρευνα τα τελευταία 5 χρόνια στην περιοχή και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών όπου θα αναλυθούν τα στοιχεία, μίλησε στην "Πρώτη" για τις κακοήθεις νεοπλασίες του νομού καταγράφοντας τον καρκίνο του πνεύμονα ως τον...1ο των πρώτων (!) Θλιβερή η διαπίστωση αλλά δυστυχώς αληθινή. Ακολουθούν ο καρκίνος του ήπατος-χοληφόρων, ο καρκίνος του παχέως εντέρου μαζί με του λεπτού εντέρου, ακολουθεί του μαστού και του παγκρέατος.
Όλα τα στοιχεία για το νομό Ηλείας και τον καρκίνο του πνεύμονα θα παρουσιαστούν σε Ημερίδα που θα γίνει τον Νοέμβριο στην Πάτρα.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ κ. Ν. ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ
"Ήταν σκοπός μας να καταγράψουμε την 5ετή θνησιμότητα του καρκίνου σ΄ένα νομό της Δυτικής Ελλάδας, ημιαστικό-αγροτικό όπως είναι ο νομός Ηλείας. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν έχει δώσει στοιχεία για τον καρκίνο στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας διότι δεν υπάρχει η καταγραφή των νεοπλασιών. Θα έπρεπε να καταγράφονται όλοι οι καινούργιοι καρκίνοι που διαγιγνώσκονται. Τώρα γίνεται κάποια προσπάθεια όπου έχουν μοιρασθεί κάποια laptop σε κάποια νοσοκομεία της χώρας για να καταγράφονται τα περιστατικά.
Έτσι, αποφασίσαμε να καταγράψουμε με έναν άλλο τρόπο την παρουσία των καρκίνων σ΄ένα νομό, σε μια περιοχή. Επισκεφθήκαμε τα ληξιαρχεία της περιοχής, κυρίως τα δυο μεγάλα, αυτό του Πύργου και της Αμαλιάδας, στα 2/3 του πληθυσμού δηλαδή, και καταγράψαμε απο τα πιστοποιητικά θανάτου την αιτία θανάτου του κάθε ασθενή. Ό,τι στοιχεία έχει δώσει η Ελλάδα στο εξωτερικό προέρχονται απο τα ληξιαρχεία, απο τα οποία φυσικά δεν μπορούμε να έχουμε την απόλυτη καταγραφή. Ούτε και την καλύτερη ποιότητα της μέτρησης. Όμως, κάποια στατιστικά στοιχεία βγαίνουν με τη δέουσα προσοχή. Θα επικεντρωθώ στην 5ετή θνησιμότητα του καρκίνου του πνεύμονα διότι όλα τα υπόλοιπα στοιχεία θα εξαχθούν σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών
Στα 5 χρόνια η θνησιμότητα στο νομό Ηλείας από κακοήθεις νεοπλασίες
2008 216 θάνατοι
2009 177 θάνατοι
2010 138 θάνατοι
2011 166 θάνατοι
2012 180 θάνατοι
Σε γενικό πληθυσμό 159.000 κατοίκων.
Από τη στατιστική ανάλυση που έχουμε κάνει, ο πρώτος σε καταγραφή καρκίνων είναι ο καρκίνος του πνεύμονα με 242 περιπτώσεις. Δεύτερος έρχεται ο καρκίνος ήπατος -χοληφόρων με 72 περιπτώσεις, τρίτος ο καρκίνος παχέως εντέρου μαζί με λεπτού εντέρου με 71 περιπτώσεις και ακολουθεί ο καρκίνος του μαστού με 62 περιπτώσεις και παγκρέατος με 52. Ο καρκίνος του προστάτη καταγράφει 46 περιπτώσεις και όλοι οι άλλοι λιγότεροι.
Πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχουν και 46 περιπτώσεις καταγραφής στα πιστοποιητικά θανάτου ως "Γενικευμένη καρκινωμάτωση αγνώστου πρωτοπαθούς εστίας " , που σημαίνει εδώ πρόβλημα στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα στην περιοχή μας αλλά και γενικότερα στη χώρα. Όλα αυτά τα στοιχεία θα αναλυθούν επαναλαμβάνω με το Τμήμα Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Θέλω να εστιάσω στον καρκίνο του πνεύμονα. Ο μέσος όρος ηλικίας του δείγματος πληθυσμού με καρκίνο του πνεύμονα ήταν τα 70 έτη. Το σύνολο του πληθυσμού στο οποίο υπολογίστηκε η θνητότητα ήταν για την ηλικιακή ομάδα άνω των 45- 50 ετών. Δηλαδή αφαιρέσαμε από το γενικό πληθυσμό του νομού Ηλείας αφαιρέσαμε τις μέσες ηλικίες και άρα αφορά έναν πληθυσμό 90.000 που υπολογίσαμε τον δείκτη θνησιμότητας.
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Τώρα, το 2008 είχαμε 40 καρκίνους του πνεύμονα σε άνδρες, το 2009 είχαμε 55, το 2010 είχαμε 43 καρκίνους του πνεύμονα, το 2011 είχαμε 43 και το 2012 είχαμε 63 καρκίνους του πνεύμονα σε άνδρες. Να επισημάνω εδώ πως αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η αύξηση του καρκίνου του πνεύμονα σε γυναίκες άνω των 50 ετών.
Ενώ απο το 2008 είχαμε ποσοστό, 6,6% ανα 90.000 διαπιστώνουμε πως το 2011 αυξήθηκε το ποσοστό στις γυναίκες στο 11% !
Που οφείλεται ο καρκίνος του πνεύμονα; Στην καπνιστική συνήθεια. Ακολουθούν οι γονιδιακοί παράγοντες αλλά το κάπνισμα είναι εκείνο που θα δράσει ως επιγενετικός παράγοντας και θα προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι η πενταετή επιβίωση στον καρκίνο του πνεύμονα είναι 13%.
Για τα φυτοφάρμακα, τα θερμοκήπια, τα τρόφιμα κλπ που με ρωτάτε δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό τον συσχετισμό. Άλλο η αίσθηση που έχουμε και άλλο η επιστημονική ανάλυση. Αυτό που μπορώ εγώ να πω είναι ότι όλοι οι παράγοντες θα αναλυθούν περαιτέρω στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Να σημειώσω, πως η αίσθηση που υπάρχει αλλά πρέπει να αναλυθούν περαιτέρω τα στοιχεία, είναι πως μετά την Αμαλιάδα και στον κάμπο υπάρχει έξαρση στους καρκίνους του ήπατος-χοληφόρων".

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΠΡΩΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου