Διαμαντής Καρασούλας: Η ελπίδα να μην γίνει εφιάλτης

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Η ελπίδα να μην γίνει εφιάλτης


του Διαμαντή Καρασούλα
Στις 25 Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός καταψήφισε την πολιτική της λιτότητας και έδωσε ψήφο ανοχής σε μια πολιτική δύναμη που υποσχόταν την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της Χώρας και ένα μεγάλο πακέτο κοινωνικών παροχών. Οι πρώτες ημέρες ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ γέμισαν με ελπίδα και ευφορία τους ψηφοφόρους του αλλά και ένα μεγάλο μέρος πολιτών που δεν τον ψήφισαν αφού υπήρξε διάχυτη η αίσθηση ότι τα πάντα αλλάζουν, η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι απέναντι στους δανειστές της, έρχονται καλύτερες ημέρες.
Δεν χρειάστηκε να περάσει παρά μια εβδομάδα για να δούμε ότι τα πράγματα στην πράξη δεν είναι τελικά τόσο εύκολα, οι υπερδυνάμεις του πλανήτη δεν μας αγάπησαν ξαφνικά και οι Ευρωπαίοι δεν άλλαξαν στάση παρά τα χαμόγελα και τις φιλοφρονήσεις. Όλοι οι Ευρωπαίοι, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο αξιωματούχο, μας χτύπησαν με συμπάθεια τον ώμο αλλά κανείς δεν ασπάστηκε τις ελληνικές προτάσεις. Όλοι μας υπέδειξαν να σεβαστούμε και να τηρήσουμε τους κανόνες της Ευρωζώνης.
Ο Ομπάμα δήλωσε “εθιμοτυπικά” ότι στηρίζει την Ελλάδα -όπως δηλώνει κάθε φορά που η χώρα αλλάζει κυβέρνηση- αλλά προχθές μάς υπέδειξε να συνεργαστούμε με το ΔΝΤ και την Ευρώπη ενώ ο Πούτιν κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα τον… Μάιο. Όλοι σπεύδουν να μας δηλώσουν συμπαράσταση για να μην χάσουν την επιρροή τους εδώ, αλλά κανείς δεν βάζει το χέρι στην τσέπη. Επομένως η μοναδική πηγή χρηματοδότησης της Χώρας είναι και παραμένουν οι “κακοί” Ευρωπαίοι και ο μηχανισμός στήριξης τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πέντε χρόνια αφόριζε ως το απόλυτο κακό.
Σήμερα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αντιλαμβάνονται ότι κάποια πολιτικά οράματα απέχουν έτη φωτός από την πολιτική πραγματικότητα. Η περίφημη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που αποτέλεσε την προεκλογική σημαία του ΣΥΡΙΖΑ έγινε παρελθόν εν μία νυκτί, οι γερμανοί “τοκογλύφοι” έγιναν “πνευματικοί φάροι της Ευρώπης” (όπως αποκάλεσε τον Σόιμπλε ο κ.Βαρουφάκης) ενώ το μνημόνιο της “καταστροφής” έγινε ένα θετικό πρόγραμμα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί κατά 67%, σύμφωνα πάλι με δήλωση του υπουργού Οικονομικών. Την ίδια ώρα ο κατώτατος μισθός δεν θα ανέβει άμεσα στα 751 ευρώ αλλά “σταδιακά και σύμφωνα με τις αντοχές της αγοράς” όπως διεμήνυσε ο υπουργός Εργασίας ενώ το ΤΑΙΠΕΔ που ξεπουλούσε την δημόσια περιουσία σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταργηθεί αλλά θα μετονομαστεί σε Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας.
Αυτές οι κορυφαίες πολιτικές κυβιστήσεις της νέας κυβέρνησης πέρασαν στα ψηλά από τα περισσότερα ΜΜΕ και άλλα δεν τις έθιξαν καθόλου. Την ίδια ώρα αδυνατώ να κατανοήσω την λογική κάποιων που μας λένε ότι όποιος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και τους χειρισμούς της θέλει την αποτυχία της, δεν είναι με την Ελλάδα κ.ο.κ. Κανείς δεν θέλει την αποτυχία της κυβέρνησης γιατί κανείς δεν θέλει την αποτυχία της Χώρας. Είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας όμως να επισημαίνουμε της πολιτικές ανακολουθίες των κυβερνώντων, τους λάθος χειρισμούς, τις διαφωνίες μας με την ασκούμενη πολιτική. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που θα αποτελέσουν την βάση για την αναπτυξιακή της πορεία. Δεν πρέπει ούτε λεπτό να κοιτάξουμε ξανά πίσω στο κακό μας παρελθόν, να επιστρέψουμε στον κρατισμό, στο πελατειακό κράτος.
Εμείς δεν θα σταθούμε αντίθετοι σε όλα όπως έκαναν οι κυβερνώντες όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Γιατί η Ελλάδα δεν έχει άλλη ευκαιρία και οι ελπίδες των Ελλήνων δεν πρέπει να γίνουν εφιάλτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου