Διαμαντής Καρασούλας: Ο μύθος περί διαπραγματεύσης

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Ο μύθος περί διαπραγματεύσης


του Διαμαντή Καρασούλα

Οι απόκριες έφυγαν και οι μάσκες έπεσαν. Ίσως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ήταν το αναπόφευκτο κακό για να καταρρεύσουν οι μύθοι της τελευταίας πενταετίας πάνω στους οποίους βάσισε την ακραία και καταστροφική αντιπολιτευτική του τακτική ένα κόμμα της άκρας Αριστεράς που από το 5% έφτασε στο 36%.
Η συμφωνία στο Eurogroup της 20/2 και ο κατάλογος των προτάσεων του κ.Βαρουφάκη που ακολούθησε, κατεδάφισαν έναν μία νυχτί  την αντιμνημονιακή μυθολογία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις προεκλογικές του υποσχέσεις. 

Αυτοί που θα διέγραφαν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, θα έσκιζαν το Μνημόνιο στις 26 Γενάρη και θα τερμάτιζαν την επιτήρηση της Χώρας από τους δανειστές, τελικά αποδέχτηκαν όλο το χρέος της Χώρας αλλά και την υποχρέωση "να τιμήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως". Όχι μόνο δεν έσκισαν το Μνημόνιο αλλά ζήτησαν την παράταση της δανειακής σύμβασης (δηλαδή και του Μνημονίου) με μια συμφωνία "γέφυρα" που περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας και με στόχο την υπογραφή 3ου Μνημονίου τον Ιούλιο. Μας έλεγαν ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν διαπραγμάτευση και είχαν εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία και αυτοί υπέγραψαν στην προχθεσινή συμφωνία ότι δεσμεύονται "να συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και τους εταίρους" ότι "το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του" ενώ δεσμεύονται "να αποφύγουν οποιαδήποτε ανάκληση μέτρων ή μονομερείς αλλαγές πολιτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους όπως αποτιμάται από τους θεσμούς (τρόικα)". Δηλαδή απόλυτη και διαρκής επιτήρηση.
 
Μέχρι χθες διακήρυτταν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχτούν την εξασφαλισμένη δόση των 7,2 δισ. και τώρα παρακαλάνε να την πάρουν αλλά οι δανειστές βάζουν όρους για την εκταμίευση της. Μας έλεγαν προεκλογικά ότι θα κάνουν συμμαχία με τις Χώρες του ευρωπαϊκού Νότου κι ότι έχουν συγκεκριμένο σχέδιο που οι δανειστές αποκλείεται να το αρνηθούν και τελικά είδαμε μια κυβέρνηση παντελώς απροετοίμαστη, χωρίς καμία συγκεκριμένη πρόταση που με τα λεκτικά της πυροτεχνήματα στην Ευρώπη όχι μόνο δεν κατάφερε να συγκροτήσει καμία συμμαχία με  τις χώρες του Νότου αλλά έστρεψε όλες τις Χώρες -μαζί και την Κύπρο- εναντίον μας. Χωρίς συμμάχους πλέον και με υβριστική ρητορική κατά της Γερμανίας (που έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην Ευρώπη) κατάφεραν να οδηγήσουν την Χώρα σε τραγικά αδιέξοδα με αποτέλεσμα να καταπιούν όλα τα αιτήματα των δανειστών, τα οποία θέλησαν να μας παρουσιάσουν και ως επιτυχία.

Τα ψέματα τελείωσαν. Η μετεκλογική μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ και οι τελευταίες εξελίξεις μάς έμαθαν πολλά. Κυρίως, ότι σε κάθε διαπραγμάτευση τους όρους τους βάζει ο ισχυρός. Δανεικά και αγύριστα και χωρίς όρους δεν υπάρχουν. Ο μόνος που δανείζει την Χώρα αποτρέποντας την χρεοκοπία της είναι η Ευρώπη. Το μνημόνιο δεν ήταν η αιτία αλλά η αναπόδραστη κατάληξη της χρεοκοπίας μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι ΑΝΕΛ οφείλουν να ζητήσουν συγνώμη από τους πολιτικούς τους αντιπάλους για τον ανήθικο πόλεμο που τους έκαναν τα τελευταία χρόνια υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Επίσης οφείλουν μια συγνώμη στον ελληνικό λαό τον οποίο δίχασαν με την ρητορική του μίσους σε "πατριώτες" και "προδότες" και τον οποίο εξαπάτησαν με προεκλογικές υποσχέσεις που ήξεραν ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Τώρα είναι η ώρα της σύνεσης, της εθνικής ομοψυχίας και της σκληρής προσπάθειας για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου