Διαμαντής Καρασούλας: Αντιγερμανισμός, η νέα "μεγάλη Ιδέα" του Έθνους

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Αντιγερμανισμός, η νέα "μεγάλη Ιδέα" του Έθνους


του Διαμαντή Καρασούλα

Η "Μεγάλη Ιδέα" εισήχθη ως πολιτικό και λαϊκό όραμα από τον Ιωάννη Κωλέττη στην Εθνοσυνέλευση το 1844 ως επιδίωξη της επανάκτησης των χαμένων εδαφών της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Παρέμεινε ως στόχος ουσιαστικά όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι τον Αύγουστο του 1922, οπότε και εγκαταλείφθηκε οριστικά στα αποκαΐδια της Σμύρνης. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει την αποτυχία της να καταργήσει την εξάρτηση της Χώρας από τους δανειστές και να υλοποιήσει όσα υποσχόταν προεκλογικά, επιχειρεί να εμπνεύσει στους Έλληνες μια νέα "μεγάλη ιδέα", την απελευθέρωση της Χώρας από τους κακούς τοκογλύφους και από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς που δήθεν δεν την αφήνουν να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.

Η νέα μεγάλη ιδέα του Έθνους συνοψίζεται στον "αντιγερμανισμό". Οι Γερμανοί είναι ο απόλυτος εχθρός. Πολιτικές αναλύσεις και διηγήσεις με όρους Β' παγκοσμίου πολέμου και κατοχής του '41 με τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία στο απόγειό τους. Όλα αυτά θα ήταν γραφικά και αστεία αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνα. Η Χώρα βαδίζει πάνω σε τεντωμένο σχοινί, η οικονομική της επιβίωση εξαρτάται από τους Ευρωπαίους εταίρους και πρωτίστως από την Γερμανία και η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει αυτή την ώρα να θέσει το θέμα το "γερμανικών αποζημιώσεων". Μια ορθή διεκδίκηση, αναμφισβήτητα, η οποία όμως τίθεται σε λάθος χρόνο, αφού τώρα προέχει η εξασφάλιση της γερμανικής συναίνεσης, σε λάθος πλαίσιο, αφού το θέμα αυτό δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την διαπραγμάτευση για το εθνικό χρέος και με λάθος τρόπο,  σε πολεμικό κλίμα με νύξεις περί κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας. (Φανταστείτε να κάνουν το ίδιο όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες χρωστάμε).

Επί 5 χρόνια το "αντιμνημονιακό μπλοκ" παρομοίαζε την Άνγκελα Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό οικονομικών με τον Χίλτερ,  τους αποκαλούσαν "Ναζί", "Γ' Ράιχ" κ.ο.κ και τώρα μιλάνε για "γερμανικές προκλήσεις" εις βάρος τους. Καλλιεργούν αντιγερμανικά συναισθήματα στον ελληνικό λαό για να καλύψουν τις κυβερνητικές τους αδυναμίες και να δικαιολογήσουν το πολιτικό τους ναυάγιο. Φυσικά όποιος τολμά να επισημάνει την πολιτική αυτή διολίσθηση που μπορεί να προξενήσει ανήκεστη βλάβη στην Χώρα, είναι "υπονομευτής της κυβέρνησης" στην καλύτερη περίπτωση και "γερμανοτσολιάς" και "δοσίλογος" στην χειρότερη. 

Ξεχνούν οι σύγχρονοι Βελουχιώτηδες που θυμήθηκαν τα εγκλήματα των Ναζί όταν τέλειωσαν τα δανεικά ότι όταν οι Γερμανοί δούλευαν σκληρά για να χτίσουν την σύγχρονη Γερμανία από τα συντρίμμια της εμείς τρώγαμε τα πακέτα της ΕΟΚ στα μπουζούκια. Το ατελείωτο χρήμα που μας δόθηκε για να οργανωθεί η παραγωγικότητα της χώρας, να μεθοδευτούν οι καλλιέργειες, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, να γίνουν έργα υποδομής απαραίτητα για την ανάπτυξη και την προώθηση της παραγωγής - δρόμοι, λιμάνια, τρένα, αεροδρόμια, εκσυγχρονισμένη ακτοπλοΐα, αποδοτικό δημόσιο, προηγμένη έρευνα κτλ- οι πολιτικοί μας τα χρησιμοποίησαν για να μας χαρίσουν πρόσκαιρη ευημερία με αντάλλαγμα την ψήφο μας. Ασφαλώς εν γνώση και εν τη συναινέσει μας.

Κάποιοι στην κυβέρνηση οφείλουν να σοβαρευτούν. Ο αντιγερμανισμός δεν θα βοηθήσει πουθενά την Χώρα, αντίθετα θα την οδηγήσει σε τρομερά αδιέξοδα. Αυτό είτε το αγνοούν από αφέλεια είτε το επιδιώκουν προς εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων. Θα φανεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου