Διαμαντής Καρασούλας: Η κατάληξη ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Η κατάληξη ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος

γράφει ο Διαμαντής Καρασούλας


Για να είμαστε ειλικρινείς. Μπορεί πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ να έκανε στροφή 180 μοιρών στην οικονομική του πολιτική κι από εκεί που θα καταργούσε τα μνημόνια και την λιτότητα να τα υιοθέτησε πλήρως αλλά οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι στο θέμα των μεταναστών υπήρξε απόλυτα συνεπής με τις προεκλογικές του δεσμεύεις. Έκανε πράξη τις πάγιες θέσεις της διεθνιστικής Αριστεράς που κατείχε ο Συνασπισμός από ιδρύσεώς του: την κατάργηση των εθνικών συνόρων. Αυτή η θέση διατυπώθηκε προεκλογικά με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από την τότε τομεάρχη μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα υπουργό κ.Τασία Χριστοδουλοπούλου: "Τα σύνορα της χώρας θα είναι ανοιχτά για όλους".
Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να τους εγκαλέσει για ασυνέπεια σε αυτό το θέμα εφόσον ήταν εξαρχής γνωστή σε όλους η πολιτική που θα ακολουθούσαν.

Η διαχείριση του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση ήταν αναλόγως τραγική και καταστροφική με την διαπραγματεύση για το χρέος. Από την πρώτη μέρα άνοιξαν την Αμυγδαλέζα και όλα τα κέντρα κράτησης αφήνοντας τους λαθρομετανάστες ελεύθερους στο κέντρο της Αθήνας. Άνοιξαν διάπλατα τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Χώρας και άρχιζαν να παράσχουν αφειδώς άσυλο σε όποιον δηλώνει πρόσφυγας και σε όλους τους παράνομους μετανάστες 6μηνη άδεια παραμονής. Τυφλωμένοι από τις ιδεοληψίες με τις οποίες γαλουχήθηκαν πολιτικά αδυνατούσαν να δουν την εθνική καταστροφή την οποία προκαλούσε η πολιτική τους. Ήταν τότε που η ...κυραΤασία απαντούσε με στόμφο σε όποιον εξέφραζε ανησυχίες για το άνοιγμα των συνόρων ότι οι μετανάστες "λιάζονται", ότι μπαίνουν στη χώρα και μετά εξαφανίζονται, ότι δεν πρέπει να τους λέμε "μετανάστες" αλλά "πρόσφυγες", ότι οι εισροές το 2015 δεν θα ξεπεράσουν τις 100.000. Τελικά έφθασαν το ένα εκατομμύριο...

Αγνόησαν τις προειδοποιήσεις της Ευρώπης για φύλαξη των συνόρων απαντώντας ότι "εμείς θέλουμε μια άλλη Ευρώπη χωρίς τοίχους και σύνορα". (Κάποιοι στην κυβέρνηση τα λένε αυτά ακόμα και σήμερα). Αγνόησαν τις προτροπές της αντιπολίτευσης και κυρίως του τότε αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά: «Η κυβέρνηση Τσίπρα μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών. Οι επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία και τον τουρισμό θα είναι καταστροφικές και επιπλέον θα υπάρχουν και συνέπειες στη σχέση μας με την Ευρώπη. Τους καλούμε να ανατρέψουν αμέσως την ανεύθυνη αυτή απόφαση». (3 Μαρτίου 2015). Αγνόησαν ακόμα και τις προειδοποιήσεις του δικού τους υπουργού δημόσιας τάξης Γιάννη Πανούση ο οποίος με συνεχείς παρεμβάσεις του στον πρωθυπουργό αλλά και δημόσια χτυπούσε το καμπανάκι του κινδύνου για τα επακόλουθα αυτής της πολιτικής: «Τους έλεγα «δεν πρέπει να πέσει ο φράχτης στον Έβρο... Χρειάζεται αποτροπή... Θα μπουν 1.000.000 μετανάστες και δεν αντέχει η χώρα...» Με έλεγαν εθνικιστή, άσχετο και καλοπερασάκια χωρίς ευαισθησίες».

Προσωπικά, σε αυτό εδώ το φύλλο την ίδια εποχή έγραφα μεταξύ άλλων: «Το μήνυμα «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» και οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων περί κατάργησης των κέντρων κράτησης, ελαστικοποίησης του καθεστώτος φιλοξενίας των λαθρομεταναστών κτλ, αποδείχτηκαν καταστροφικές και η κυβέρνηση οφείλει σήμερα κιόλας να αναθεωρήσει αυτή την πολιτική. Σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες...» (22 Απριλίου 2015). Παρόλα αυτά η κυβέρνηση αρνείται σήμερα να παραδεχθεί τις καθοριστικές της ευθύνες στο αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί η χώρα. Ακολουθούν την προσφιλή τους τακτική να επιρρίπτουν τις ευθύνες για όλα στους άλλους (Ευρωπαίους, δημοσιογράφους, αντιπολίτευση κοκ). Διαχερίζονται ακόμα και σήμερα το θέμα με όρους επικοινωνίας αρνούμενοι να αντιληφθούν την τραγικότητα της κατάστασης.


Η Ευρώπη έχει αναμφισβήτητα και αυτή μερίδιο ευθύνης. Κυρίως γιατί επέτρεψε στην ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει αυτή την πολιτική αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα είχε στις υπόλοιπες χώρες. Άργησε ακόμα μια φορά να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά περιμένοντας τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι να την ξυπνήσουν απ' το λήθαργο. Διχασμένη σε "ρεαλιστές" και "ανθρωπιστές" αδυνατεί ακόμα και σήμερα να δράσει ενιαία, με αποτέλεσμα χώρες που θέλουν να προστατεύσουν την εθνική τους κυριαρχία να αθετούν συμφωνίες και να προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες που δοκιμάζουν σοβαρά την Ευρωπαϊκή συνοχή. Αυτό που αδυνατεί να αντιληφθεί η Ευρωπαϊκή ηγεσία είναι ότι όλα τα προβλήματα δεν λύνονται εκ των υστέρων με την έγκριση ενός κονδυλίου. Κάποια χρειάζονται πρόληψη και αποφασιστική δράση. Ευθύνονται βαρύτατα όχι μόνο γιατί υποτίμησαν τον κίνδυνο του μεταναστευτικού αλλά κυρίως τον κίνδυνο Τσίπρα.

*Ο Διαμαντής Καρασούλας είναι Μέλος του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών (ΔΙΕΣΥ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου